Grzybowy garnek

0 (0 ocen)

na obiad lub kolację

Składniki:

  • 400 g wieprzowiny, cebula, 2 ząbki czosnku, 500 g boczniaka ostrygowatego, 500 g pieczarek, 2 łyżki stopionego masła, 200 g śmietany, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 2 gałązki tymianku, 3/4 litra bulionu wołowego, 2 pęczki natki pietruszki, 1 łyżka octu

Grzybowy garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w 2 cm kostkę. Obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić. Z boczniaka usunąć twarde części, opłukać i pokroić w plasterki. Pieczarki oczyścić i poćwiartować. Rozpuścić masło, na którym obsmażyć kawałki mięsa. Wyjąć mięso. Cebulę obsmażyć na maśle. Obsmażyć kawałki grzybów, aż odparuje z nich sok. Mięso z grzybami włożyć do garnka. Dodać roztarty czosnek, śmietanę, sól, pieprz, tymianek. Zalać bulionem i jeszcze 15 minut gotować. Doprawić octem i posiekaną natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy