Grzybki z lasu w śmietance

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najpierw zbieram grzybki, a potem robię z nich pyszną kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg grzybków z lasu, 3 cebule, łyżka masła, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki natki, 1/2 szklanki śmietanki, łyżka mąki, sól, pieprz

Grzybki z lasu w śmietance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czyszczę przyniesione z lasu grzybki, a następnie kroję je w kawałki.
  • 2. Obieram cebule i kroje je w kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzewam masło i smalec i wrzucam grzybki z cebulą. Całość mieszam na dużym ogniu.
  • 4. Po 10 minutach zmniejszam płomień i dodaję sól oraz pieprz.
  • 5. Kładę pokrywkę na patelnię i duszę grzybki z cebulą 40 minut.
  • 6. W garnuszku mieszam śmietankę z mąką i wlewam ją na patelnię. Mieszam wszytko razem, aż zacznie wrzeć.
  • 7. Po 2 minutach gotowe danie posypuję natką pietruszki i podaję z chlebem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy