Grzebyczki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, kruchutkie ciasteczka z dodatkiem marmolady idealne do kawy długo zachowują świeżość, fajnie wyglądają na talerzu

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 1 szklanka śmietany
    - 1 kostka margaryny
    - 1 cukier waniliowy

    - marmolada
    - cukier puder do posypania

Grzebyczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zarabiamy ciasto 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy dołek dodajemy margarynę chwilę siekamy noże. Ponownie robimy dołek dodajemy śmietanę i cukier - zarabiamy ciasto odkładamy do schłodzenia na 30 minut.
  • Kroimy ciasto na mniejsze kawałki 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy cienko na prostokąt, bok smarujemy marmoladą, zwijamy dwa razy, i odcinamy od reszty ciasta. Tak postępujemy z resztą ciasta. Odcięte i zwinięte paski ciasta kroimy na mniejsze kawałki i nacinamy w kilku miejscach.
  • Ciastka układamy na blaszkę 3. Przygotowane ciasta układamy na posmarowanej blaszce lekko zginają by nacięcia się otworzył. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180. Upieczone ciepłe ciasteczka, posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy