Gruzińska zupa fasolowa

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kremowa zupa z białej fasoli z dodatkiem orzechów.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - biała fasola suszona: 300 gramów
    - orzechy włoskie łuskane: 30 gramów
    - duża żółta cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - koperek: 1 pęczek
    - pietruszka naciowa: 1 pęczek
    - sól: 1 szczypta

Gruzińska zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie płuczemy, zalewamy 2 litrami wody i pozostawiamy na 12 godzin

  • 2. Namoczoną fasolę przekładamy wraz z całą wodą w której się moczyła do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 50 minut licząc od momentu wrzenia.
  • 3. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Solimy do smaku.

  • 4. Ugotowaną fasolę odcedzamy (uwaga: nie wylewamy wywaru!) i przecieramy przez sito. Przetartą fasolę, bez skórek wkładamy z powrotem do wywaru.
  • 5. Orzechy bardzo drobno siekamy i wraz z sokiem cytrynowym dodajemy do zupy.
  • 6. Przed podaniem dodajemy drobno posiekaną zieleninę.

Komentarze

Podobne przepisy