Groch z kapustą letnia wersja

0 (0 ocen)

Mocno zmieniona letnia wersja grochu z kapustą bo z zielonego groszku świeżej kapusty i warzyw bardzo smaczny szybki obiad

Składniki:

  • • 1/2 młodej kapusty
    • 1 szklanka groszku zielonego
    • 2 cebule ze szczypiorkiem
    • 3 marchewki
    • 3 ziemniaki młode
    • 30 dag kiełbasy dobrze uwędzonej u mnie swojska
    • 2 łyżki oliwy
    • sól
    • pieprz
    • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji )
    • 1 łyżeczka czubrycy łagodnej
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka mąki
    • pęczek ziół lubczyk,liście selera,pietruszki,
    • kilka różyczek kalafiora

Groch z kapustą letnia wersja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w paski wraz z szczypiorem dodać olej i pokrojoną w grubsze kawałki kiełbasę razem wszystko przesmażyć
  • 2. Do cebuli dodać pokrojoną na grube kawałki kapustę, pokrojone plasterki marchewki i ziemniaki, różyczki kalafiora i groch.Wlać 1/2 szklanki wody dusić pod przykryciem ok 25 minut do odparowania wody.Dodać posiekane zioła, przyprawy, doprawić solą i pieprzem posypać wszystko 1 łyżką mąki zamieszać

Porady

Mąkę można pominąć jak i dodanie kiełbasy danie w wersji wegetariańskie też jest bardzo dobre

Komentarze

Podobne przepisy