Groch z kapustą na wędzonym boczku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny groch z kapustą.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty
    500 g grochu (połówki)
    500 g wędzonego surowego boczku
    3 cebule
    sól morska
    zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Groch z kapustą na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapusta 1. Groch płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie na noc.

    Namoczony groch gotujemy do miękkości.

    Do drugiego garnka przekładamy kapustę. Kapustę zalewamy zimną wodą - woda powinna zakryć kapustę. Gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzamy.

    Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony boczek smażymy na chrupiące skwarki. Do skwarków dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości.
  • kapusta 2. Do dużego garnka przekładamy odcedzoną kapustę, dodajemy ugotowany groch i skwarki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

    Kapusta jest gotowa. Jednak najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się "przegryzą".

Porady

Przepis na kiszoną kapustę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusta-kiszona-z-kminkiem-1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować