Groch z kapustą na wędzonym boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch płuczemy i namaczamy w zimnej wodzie na noc.
Namoczony groch gotujemy do miękkości.
Do drugiego garnka przekładamy kapustę. Kapustę zalewamy zimną wodą - woda powinna zakryć kapustę. Gotujemy pod przykryciem, aż będzie miękka. Ugotowaną kapustę odcedzamy.
Boczek kroimy w kostkę. Pokrojony boczek smażymy na chrupiące skwarki. Do skwarków dodajemy pokrojoną cebulę i dusimy do miękkości.
2.Do dużego garnka przekładamy odcedzoną kapustę, dodajemy ugotowany groch i skwarki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kapusta jest gotowa. Jednak najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy smaki się "przegryzą".
Porady
Przepis na kiszoną kapustę: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kapusta-kiszona-z-kminkiem-1
Komentarze