Góralskie rogaliki

0 (0 ocen)

Pachnące drożdżami rogaliki, podpatrzone w kuchni Cioci.

Składniki:

  • 2 kostki margaryny
    6 żółtek
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    7 dag drożdży
    ok. 90 dag mąki

    Ponadto: cukier biały kryształ

Góralskie rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać mąkę z pokruszonymi drożdżami. Dodać resztę składników i zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki.
  • 2. Z kawałka ciasta zrobić wałek grubości kciuka i pokroić go na ok. dwucentymetrowe kawałki. Z każdego kawałka zrobić w dłoniach wałeczek. Wałeczek obtoczyć w cukrze, zbliżyć jego końce do siebie formując rogalik i położyć go na dokładnie wysypaną mąką blaszkę.
  • 3. Rogaliki można kłaść blisko siebie - niemalże nie rosną. Piec w 180 st. C na złoty kolor - dość długo, ok. 15-20 min. Smacznego!

Porady

Obtoczenie rogalików w brązowym cukrze może dodać ciasteczkom karmelowego posmaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy