Galki z ryb morskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.namoczyc bulke w wodzie,odcisnac.Filety lekko rozmrozic,zemlec w maszynce razem z odcisnieta bulka i surowa cebula.do masy wbic jajko,dodac soli,pieprzu,starannie wyrobic.Wywar:jarzyny obrac pokroic w cienkie slupki,zalac wrzaca woda,dodac sol,pieprz,cukier i ziele angielskie,gotowac pod przykryciem 5min.rekami zwilzonymi w wodzie uformowac 5sztukgalek,wlozyc do wywaru,gotowac 25min(na bardzo wolnym wrzeniu)pod przykryciem.tak przygotowane galki mozna podawac na goraco.np.z sosem koperkowym.Mozna ulozycgalki w salaterce ,do odcedzonego wywaru dodac namoczona zelatyne,zagotowac i zalac galki tezaca galareta Bardzo smaczne sa zastudzone razem z warzywami,na ktorych gotowal sie wywar.
Komentarze