Galaretkowy słodziak

0 (0 ocen)

Kawa, orzechy, galaretka.... czego chcieć więcej? Po prostu pycha :)

Składniki:

  • Upiec dwa biszkopty jasne jeden z 8, a drugi z 5 jaj.

    MASA:
    2 budynie waniliowe
    0,5 l mleka
    cukier puder do smaku
    15 dag orzechów
    6 łyżek kawy Inki
    margaryna

    DODATKOWO:
    2 galaretki dowolnego koloru

Galaretkowy słodziak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopty, ten grubszy z 8 jaj przekroić na dwie części, a drugi cieńszy z 5 jaj pokroić w ukośne paski.
  • 2. Ugotować budyń, po wystudzeniu utrzeć go z margaryną, do smaku dodać cukier puder, dodać kawę i pokrojone orzechy.
  • 3. Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody i odstawić do stężenia.
  • 4. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    biszkopt jasny (jedna część tego z 8 jaj) - połowa masy - biszkopt pokrojony w paski ułożyć po skosie - pomiędzy biszkopty wlać tężejącą galaretkę - pozostała część masy - druga część biszkopta - polewa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy