Frittata z dynią, szynką i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obraną dynię kroimy w kostkę 1 cm. Szynkę kroimy również w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, myjemy ją, a następnie kroimy w kostkę.
2.Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wkładamy wszystkie składniki. Smażymy je aż do miękkości dyni doprawiając do smaku wegetą i tymiankiem.
3.W między czasie rozkłócamy jajka razem z solą i pieprzem oraz słodką papryką. Do jajek wkładamy usmażone warzywa i dokładnie mieszamy.
4.Naczynia żaroodporne smarujemy i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę jajeczną. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około kwadransa, tzn do momentu aż jajka się zetną. Życzę smacznego ;)
Komentarze