Figo-fago

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zwykła, każdemu znana kasza manna w nowym wydaniu! Zachwycające i pyszne!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki cukru
    3/4 margaryny
    125 g miodu naturalnego
    600 g mąki
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    0,5 l mleka
    5 łyżek kaszy mannej
    1 szklanka cukru
    250 g masła roślinnego
    1 zapach migdałowy
    2 słoiki powideł śliwkowych
    Dodatkowo:
    kolorowe pałeczki cukrowe na posypkę

Figo-fago - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    rozpuścić cukier, margarynę i miód, po 10 minutach wlać masę do mąki, dodać żółtka i proszek. Zagnieść, podzielić na 3 części i piec ok 15 minut 160`C termoobieg (zależy od piekarnika).
    Krem:
    Ugotować mleko z cukrem i kaszą manną. Gdy wystygnie, utrzeć z masłem roślinnym na gładką masę, na końcu dodać zapach migdałowy.
    Każdy placek smarować najpierw powidłami, później kremem z kaszy. Zostawić na noc poza lodówką, gdy zmięknie, trzymać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy