Masbahet el darvish

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to przepis Lidi Tyborowskiej z PPWS nr 2/2012Przepis kuchni libańskiej

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    250 g ziemniaków
    250 g cukinii
    250 g ogórków zielonych
    3 pomidory
    400 g mielonego mięsa
    2 cebule
    2 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki oleju
    gałka muszkatołowa
    rozgnieciony goździk
    sól
    pieprz
    słodka mielona papryka
    800 ml wywaru mięsnego
    tłuszcz do formy

Masbahet el darvish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
    Cukinię, cebulę, ogórki obieramy i kroimy w plastry.
    Pomidory kroimy na małe kawałki.
    Mięso oprószamy mąką i smażymy na oleju.
    Doprawiamy gałką, goździkiem, solą oraz pieprzem i papryką.
    Warzywa warstwami wkładamy do naczynia żaroodpornego.
    Przykrywamy warzywa przesmażonym mięsem.
    Zalewamy wywarem mięsnym.
    Zapiekamy ok. 50 minut w temperaturze 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy