Ekspresowa cukinia z kuskusem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój pomysł na szybki, pożywny i przede wszystkim zdrowy obiad :)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia zielona średnia: 2 sztuki
    - kuskus: 0.5 szklanki
    - pierś z kurczaka (średnia): 1 sztuka
    - mozzarella: 10 dekagramów
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
    - olej rzepakowy: 2 łyżki
    - zioła dalmatyńskie: 3 łyżeczki
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka

Ekspresowa cukinia z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinie dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki miąższ. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Przyprawiamy olejem i ziołami dalmatyńskimi. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 5 minut. Dodajemy kuskus i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Kaszą nadziewamy cukinie. Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Układamy w żaroodpornym naczyniu, wlewamy 3/4 szklanki wody. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy