Duszona rzodkiewka

0 (0 ocen)

  • 10 min

Przepis pochodzi ze zbiorów Mamy - wspaniałej kucharki :)

  • 10 min

Składniki:

  • 2-3 pęczki młodych rzodkiewek,
    2 łyżki masła,
    1 szklanka bulionu,
    sól,
    pieprz,
    cukier,
    2-3 łyżki śmietany,
    1 żółtko,
    1 łyżeczka soku z cytryny

Duszona rzodkiewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rzodkiewki pozbawić liści, opłukać, pokroić na ćwiartki. Przesmażyć na stopionym maśle. Dodać szczyptę cukru, soli i lekko zrumienić. Wlać bulion, dusić 15 minut.
  • 2. Do osolonego wrzątku wrzucić zielone liście rzodkiewki, gotować 3-4 minuty, odcedzić. Przelać zimną wodą, posiekać, skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Rozmieszać śmietanę z żółtkiem, solą i pieprzem. Dodać do posiekanych liści i wymieszać. Wlać do rondelka, wymieszać z duszonymi rzodkiewkami, podgrzać.

Porady

Jest idealnym dodatkiem do białych mięs.

Komentarze

Podobne przepisy