Drożdżówka z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Mięciutka smaczna drożdżówka

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 5 dag drożdży
    - 3 łyżki cukru
    - szczypta soli
    - 5 jajek
    - 2 szklanki mleka
    - 1 kg mąki
    - 1 łyżka oleju

    Masa czekoladowa
    - 1 duży jogurt naturalny
    - 2 łyżki kakao
    - 3 łyżki cukru

Drożdżówka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Drożdże rozkruszyć do miski dodać cukier i sól rozmieszać do rozpuszczenia się drożdży.Następnie dodaj całe jajka wymieszać na końcu dodać mąkę , mleko wyrobić energicznie ciasto dodać olej i jeszcze chwilę wyrabiać - odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na pół ( z tego ciasta wychodzą 2 podłużne blachy drożdżówek) rozwałkowujemy ciasto smarujemy przygotowaną masą czekoladową zwijamy w rulon.Wkładamy do podłużnej blachy

    Pieczemy 30 minut w temp. 180. Gotowe można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
  • 2. Masa czekoladowa
    W misce rozmieszać jogurt z kakao i cukrem aż cukier się rozpuści rozsmarowujemy na ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy