Drożdżówka dyniowa z kruszonką

0 (0 ocen)

Do ciasta drożdżowego dodałam puree z pieczonej dyni. Wyszła przepyszna, puchata drożdżówka, najlepsza z dżemem i kubkiem mleka

Składniki:


  • 100 g mleka
    15 g drożdży
    100 g cukru
    1 jajko
    40 g masła
    200 g puree z dyni
    500 g mąki pszennej
    Kruszonka:
    50 g masła
    50 g cukru
    100 g mąki pszennej

Drożdżówka dyniowa z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do kubka wlać ciepłe mleko, dodać drożdże i łyżkę cukru. Wymieszać do rozpuszczenia. Masło rozpuścić i lekko przestudzić.

    Do misy robota wsypać mąkę, resztę cukru, dodać puree z dyni, jajko, masło i rozczyn. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 1,5h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

    Następnie wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, uformować okrągły placek i przełożyć do formy o średnicy 25cm. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.

    Składniki na kruszonkę zmiksować w rozdrabniaczu. Ciasto posmarować delikatnie mlekiem i posypać kruszonką. Leciutko przyklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.

Komentarze

Podobne przepisy