Drożdżówka dyniowa bez jajek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

To pyszne ciasto, które dodatkowo zachwyca pięknym, żółtym kolorem. Jest puszyste oraz przyjemnie delikatnie i niebyt słodkie, dlatego warto je polukrować, tak jak to zazwyczaj robię. Dodam, że taka drożdżówka idealnie się przechowuje i nawet na drugi dzień jest pachnąca oraz mięciutka.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • dyni (1 szklanka = 250 ml; około 230g)
    3/4 szklanki mleka
    500g mąki pszennej
    30g świeżych drożdży
    1/2 szklanki cukru (130g)
    100 ml oleju
    1 szczypta soli
    odrobina aromatu waniliowego/pomarańczowego/migdałowego (według gustu)
    Opcjonalnie na lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki mleka/wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Drożdżówka

Drożdżówka dyniowa bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn.
    Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego, ale nie gorącego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
    Puree dyniowe połączyć z pozostałym mlekiem.
    Następnie do większej miski należy przesiać mąkę, dodać sól, cukier, zaczyn, olej, aromat i dynię z mlekiem.
    Wszystko razem dokładnie wyrobić (dłońmi lub mikserem z końcówką haka) na gładkie oraz jednolite ciasto.
    (Uwaga! Ciasto będzie się kleiło, ale to normalne.)
    Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość.
    Po tym czasie drożdżówkę wstawić do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawić na 180 stopni.
    Piec około 35 minut do tzw. "suchego patyczka".
    Opcjonalnie przygotować lukier.
    Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ostudzonym cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować