Drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wkrusz do letniego mleka, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki. Wymieszaj rozczyn i odstaw na pół godziny.Pozostałą mąkę wymieszaj ze szczypta soli,1 jajkiem, stopionym masłem i rozczynem. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godz do wyrośnięcia.
Mielone mięso wymieszaj z posiekana cebulą, przeciśniętym czosnkiem, 1 jakiem i dopraw do smaku.
Ciasto drożdżowe wyrób i cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój krążki i na środku każdego połóż porcję farszu i mocno sklej brzegi ciasta.
Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i odstaw na ok 30 min do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je żółtkiem i piec 15min w tem 210stopni.
Porady
Pierożki można zrobić też z farszem pieczarkowym.
Podawać ciepłe np z kleksem smietany
Komentarze