Drożdżowe pierogi

0 (0 ocen)

Nowa wersja tradycyjnych pierożków

Składniki:

  • -50 dag mąki pszennej
    -2 dag drożdży
    -1 łyżeczka cukru
    -1 niepełna szklanka mleka
    -2 łyżki masła
    -1 żółtko
    -2 jaja
    -50 dag mielonej wołowiny
    -1 cebula
    -2 ząbki czosnku
    -sól, pieprz
    -

Drożdżowe pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ekosex 1. Drożdże wkrusz do letniego mleka, dodaj drożdże, 2 łyżki mąki. Wymieszaj rozczyn i odstaw na pół godziny.Pozostałą mąkę wymieszaj ze szczypta soli,1 jajkiem, stopionym masłem i rozczynem. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godz do wyrośnięcia.
    Mielone mięso wymieszaj z posiekana cebulą, przeciśniętym czosnkiem, 1 jakiem i dopraw do smaku.
    Ciasto drożdżowe wyrób i cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój krążki i na środku każdego połóż porcję farszu i mocno sklej brzegi ciasta.
    Pierogi ułóż na blasze wyłożonej pergaminem i odstaw na ok 30 min do wyrośnięcia.
    Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je żółtkiem i piec 15min w tem 210stopni.

Porady

Pierożki można zrobić też z farszem pieczarkowym. Podawać ciepłe np z kleksem smietany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy