Drożdżowe na czerwono z jagodami goji i truskawkami

0 (0 ocen)

i zajadać naprawdę ze smakiem.

Składniki:

  • Ciasto-blaszka 25X35cm

    Ciasto
    10dag drożdży
    1 szkl. cukru
    1 laska wanilii
    4 jajka
    1 szkl. oleju
    4 szkl. mąki tortowej
    3/4 szkl. mleka

    Budyń
    1 budyń waniliowy
    1/2 l mleka
    2 garście jagody goji
    50dag truskawek
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Drożdżowe na czerwono z jagodami goji i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyn z drożdży, 3 łyżek mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki.
    Kiedy podrośnie połączyć z resztą składników ciasta. Dodrze wymieszać łyżką lub mikserem. Wylać na blaszkę i odstawić ,aby podrosło.
    Wierzch ciasta posypać jagodami goji.
    Ugotować budyń i wyłożyć na ciasto.
    Piec w temp.175stop.30-35min.
    Truskawki zasypać cukrem, wlać 2 łyżki wody i podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z małą ilością wody i zagęścić truskawki.
    Truskawki wylać na ciasto. Poczekać 1h i zajadać naprawdę ze smakiem.

Komentarze

Podobne przepisy