Drobiowe kieszonki z kurkami

0 (0 ocen)

Pyszna propozycja na obiadek.

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    30 dkg kurek
    1 duża cebula
    1 papryka czerwona
    Czosnek (ilość w zależności od upodobań)
    1 jajko
    4 łyżki mleka
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    Bułka tarta, olej
    Pieprz, sól
    1 łyżeczka oregano
    Wykałaczki
    1/3 kostki margaryny

Drobiowe kieszonki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W każdej robimy nacięcie tak aby powstała kieszonka, najlepiej użyć długiego i wąskiego noża i delikatnie wpychać do środka. Mięso opruszamy pieprzem i solą. Odstawiamy do lodówki.
    Na patelni roztapiamy margarynę, wrzucamy pokrojona w kostkę cebulkę, gdy cebulka się zrumieni dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki (jeśli nasze grzybki są małe dajemy w całości), przyprawiamy delikatnie pieprzem i solą oraz dodajemy drobno posiekany czosnek. Dusimy aż grzyby będą miękkie, wtedy dodajemy oczyszczona i pokrojoną w paseczki paprykę i dusimy jeszcze ok 10 min.
    Wystudzonym farszem nadziewamy drobiowe kieszonki i możemy spiąć wykałaczką. Jajko, mleko oraz mąkę kukurydziana mieszamy ze sobą i dodajemy oregano oraz odrobinę soli. Obtaczamy w panierce mięso oraz w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. W trakcie smażenia przykrywamy na chwilę patelnie przykrywką aby mięsko delikatnie się poddusiło.

Porady

Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami i ulubiona suróweczką.

Komentarze

Podobne przepisy