Serniki. Ciasta do których zawsze miałam słabość. Dziś wersja tradycyjnego sernika, bez niepotrzebnego spodu
1 godz. 30 min
Składniki:
500 g twarogu z wiaderka np. President
250 g serka naturalnego typu philadelphia
7 jaj
180 g drobnego cukru
sok z połowy cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
2 łyżki mąki pszennej
1.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
Żółtka ubijamy z połową cukru na puszysty, biały krem. Dodajemy powoli sery i sok z cytryny ciągle miksując. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną, lśniącą pianę i delikatnie mieszamy z masą serową - najpierw dodajemy 1/3 ubitej piany aby nieco rozluźnić masę, potem resztę. Przesiewamy na wierzch mąkę i dodajemy skórkę, ostrożnie mieszając. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Komentarze