Domowy Sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Serniki. Ciasta do których zawsze miałam słabość. Dziś wersja tradycyjnego sernika, bez niepotrzebnego spodu

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 500 g twarogu z wiaderka np. President
    250 g serka naturalnego typu philadelphia
    7 jaj
    180 g drobnego cukru
    sok z połowy cytryny
    skórka otarta z dwóch cytryn
    2 łyżki mąki pszennej

Domowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
    Żółtka ubijamy z połową cukru na puszysty, biały krem. Dodajemy powoli sery i sok z cytryny ciągle miksując. Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną, lśniącą pianę i delikatnie mieszamy z masą serową - najpierw dodajemy 1/3 ubitej piany aby nieco rozluźnić masę, potem resztę. Przesiewamy na wierzch mąkę i dodajemy skórkę, ostrożnie mieszając. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok. 50 minut. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Porady

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy