Sernik domowy

4.98 (170 ocen)

  • Średni

Jest przepyszny :)

  • Średni

Składniki:


  • CIASTO:
    - mąka: 3 szklanki
    - jajko małe: 1 sztuka
    - cukier puder, przesiany: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - margaryna w kostce: 250 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    MASA SEROWA:
    - twaróg półtłusty trzykrotnie mielony: 1 kilogram
    - cukier puder: 0.75 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 5 sztuk
    - masło: 100 gramów
    - budyń waniliowy: 40 gramów
    - sól: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.98 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier oraz zimne pokrojone w kostkę masło. Dodać resztę składników i ugnieść na jednolite i gładkie ciasto.

    Podzielić na dwie części, włożyć do lodówki.

    Utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodać twaróg i budyń. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25 x 35 wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce (na dużych oczkach) jedną część ciasta. Nałożyć masę serową i na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić do piekarnika.

    Piec w 190oC około 45– 55 minut.

    Wystudzić w piekarniku.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować