Domowy orange curd

0 (0 ocen)

Mocno owocowy, gładki i rozpływający się krem orange curd. Jest świetnym dodatkiem do deserów jednak sam w sobie też jest pyszny.

Składniki:


  • 30 g margaryny
    80 ml soku z pomarańczy
    2 jajka
    1 żółtko
    0,5 szkl cukru

Domowy orange curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko w celu odsączenia z drobinek pomarańczy. Przelać sok do garnka dodać cukier, podgrzać do temperatury około 50 stopni i wlewać małym strumieniem zmiksowane jajka z żółtkiem. Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ). Zdjąć z ognia dodać zimną margarynę i energicznie wymieszać. Z góry przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy