1.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, wymieszać ze śmietaną i cukrem, zagnieść szybko ciasto, ułożyć na blasze na grubość 0,5 cm i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu wystudzić, pokrajać ostry nożem na kawałki wielkości kostek domina, polać lukrem białym i pozostawić do zastygnięcia. Następnie z jednego końca polć polewą czekoladową i pozostawić ponownie do zastygnięcia. Potem lukrem i polewą porobić kropeczki jak w dominie. Czekoladę i masło skropić wodą, rozgrzać na parze, utrzeć na jednolitą masę.
POLEWA CZEKOLADOWA:
10 dag czekolady, 5 dag masła
LUKIER BIAŁY:
2 białka, 20 dag cukru pudru, sok z cytryny do smaku
Białka wlać do naczynia, dodać cukier, utrzeć na gładką masę, doprawić sokiem z cytryny do smaku.
Komentarze