Rolada z pianką cytrynową i kostką domino

0 (0 ocen)

Puszysty biszkopt wypełniony pianką cytrynową i piernikowymi kostkami domino. Lekka, puchata, szybko znikająca rolada.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka, osobno białka i żółtka
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na piankę:
    250 g kremowego sera twarogowego, o zaw. tł. 40%
    150 g naturalnego jogurtu greckiego, o zaw. tł. 10%
    80 g cukru
    1 cytryna, sok
    3 blaty żelatyny

    10-11 sztuk kostek domino (Dominosteine)

    Polewa:
    80 g białej czekolady
    1 łyżka oleju rzepakowego
    2-3 kostki domino do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z pianką cytrynową i kostką domino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
  • 3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostaw do ostygnięcia.
  • Rolada przed zwinięciem 4. Do misy miksera włóż ser i jogurt, dodaj cukier i ubij. Z cytryny wyciśnij sok i dodaj do masy serowej. Blaty żelatyny namocz na 5 minut w zimnej wodzie. Odciśnij i zalej je 1-2 łyżkami gorącej wody, mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Wlej do masy serowej i porządnie razem ubij. Masę wstaw na przynajmniej 1,5 godziny do lodówki, by porządnie stężała. Gdyby masa zaczęła tężęć wcześniej, nie należy czekać dłużej tylko posmarować roladę po całej powierzchni a na jednej stronie rozłożyć jedna obok drugiej kostki domino. Roladę delikatnie zwiń. Natychmiast wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 5. Polewa: czekoladę połam, włóż do miski razem z olejem. Miskę wstaw na garnek z gotującą się wodą. Rozpuszczoną czekoladą posmaruj roladę. Na wierzch połóż pokrojone cienko kostki domino. Pozostaw do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować