Diabelska szarlotka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto najlepiej smakuje na gorąco z lodami i bitą śmietaną.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    25 dag margaryny
    1szkl. cukru lub 25 słodzików
    2 jaja
    4 łyżki śmietany
    łyżeczka proszku do pieczenia
    Jabłka:
    2 kg jabłek
    5 łyżek cukru lub 10 słodzików
    1 łyżka cynamonu
    1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki
    kilka kropel olejku waniliowego

Diabelska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka: obieramy, kroimy w małą kostkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
  • 2. Ciasto: mąkę z margaryną siekamy, dodajemy resztę składników, zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Formę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. jedną część ciasta wałkujemy i przekładamy do formy na które układamy jabłka całość przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 60 minut w 180º C.

Komentarze

Podobne przepisy