Deser z mango

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny deser. Super, polecam....

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - ryż (długoziarnisty): 20 dekagramów
    - mleko kokosowe: 0.5 litra
    - cukier biały lub brązowy: 2 łyżki
    - mango świeże (obrane, pokrojone w kostkę): 2 sztuki
    - kardamon (do zabarwienia ryżu): 0.5 łyżeczki
    SOS WANILIOWY:
    - śmietana kremówka 30-36%: 0.1 litra
    - śmietana kwaśna 18%: 0.2 litra
    - cukier waniliowy z prawdziwą wanilią: 2 opakowania
    - konfitura wiśniowa: 4 łyżeczki
    - limonka lub cytryna (sok): 2 łyżki

Deser z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować na mleku kokosowym, dodać cukier i sok z limonki i kardamon. Ja gotuję w wysokim naczyniu żaroodpornym w mikrofali 30 minut..
  • 2. Mango obrać i pokroić w kostkę.
  • 3. Wymieszać obydwie śmietany z cukrem waniliowym.
  • 4. W pucharku na spód nakładamy ryż i po łyżeczce konfitury. Na to nakładamy pokrojone mango i zalewamy sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy