DESER TRUSKAWKOWE POLE

0 (0 ocen)

Polecam ten deser,gdyż nie jest zbyt drogi,szybko się go przygotowuje a przy tym jest bardzo smaczny i pięknie wygląda.

Składniki:

  • 60 dkg. truskawek
    1 op. okrągłych biszkoptów
    1 op. galaretka truskawkowa
    1 op. galaretka cytrynowa
    1 op. śmietany Śnieżka
    2/3 szk. mleka
    3 łyżki mleka
    2 tab. czekolady mlecznej
    kilka listków melisy cytrynowej,wiórki kokosowe do posypania.

Deser truskawkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • deser truskawkowe pole 1. Truskawki umyć,usunąć szypułki,osuszyć na papierowym
    ręczniku.


  • deser truskawkowe pole 2. Naczynie żaroodporne do tarty lub inne wyłożyć biszkoptami.




  • deser truskawkowe pole 3. Śnieżkę ubić w 2/3 szk.mleka wlać gęstniejącą
    truskawkową galaretkę rozpuszczoną w 2/3 szk.gorącej wody,wsypać
    połowę tabliczki czekolady pociętej nożem w wiórki,wymieszać.
  • deser truskawkowe pole 4. Ubitą masę wylać na biszkopty,posypać posiekanymi listkami melisy.
  • 5. Do rondelka wlać 3 łyżki mleka,włożyć
    pozostałe czekolady połamane na mniejsze kawałki i rozpuścić w
    kąpieli wodnej lub na wolnym ogniu.
  • deser truskawkowe pole 6.
    Część osuszonych truskawek maczać w czekoladzie
    ,obtaczać w wiórkach kokosowych i układać na masie śmietanowej
    posypanej listkami melisy.Pozostałe truskawki maczać
    tylko w rozpuszczonej czekoladzie,ozdobić listkami melisy.Wstawić do
    lodówki na 1 godz.
  • deser truskawkowe pole 7.
    Można też tak przygotowany deser zalać
    tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 1 1/2 szk.gorącej
    wody.Wstawić na 2 godz. do lodówki do całkowitego stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy