Deser truskawkowe pole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Truskawki umyć,usunąć szypułki,osuszyć na papierowym
ręczniku.
2.Naczynie żaroodporne do tarty lub inne wyłożyć biszkoptami.
3. Śnieżkę ubić w 2/3 szk.mleka wlać gęstniejącą
truskawkową galaretkę rozpuszczoną w 2/3 szk.gorącej wody,wsypać
połowę tabliczki czekolady pociętej nożem w wiórki,wymieszać.
4.Ubitą masę wylać na biszkopty,posypać posiekanymi listkami melisy.
5.Do rondelka wlać 3 łyżki mleka,włożyć
pozostałe czekolady połamane na mniejsze kawałki i rozpuścić w
kąpieli wodnej lub na wolnym ogniu.
6.
Część osuszonych truskawek maczać w czekoladzie
,obtaczać w wiórkach kokosowych i układać na masie śmietanowej
posypanej listkami melisy.Pozostałe truskawki maczać
tylko w rozpuszczonej czekoladzie,ozdobić listkami melisy.Wstawić do
lodówki na 1 godz.
7.
Można też tak przygotowany deser zalać
tężejącą galaretką cytrynową rozpuszczoną w 1 1/2 szk.gorącej
wody.Wstawić na 2 godz. do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze