Deser kaszkowo czereśniowy

0 (0 ocen)

deser z kaszy manny ........

Składniki:

  • 900 ml mleka
    200 g margaryny Kasia
    3/4 szk cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szk kaszy manny
    1 galaretka cytrynowa
    1 litrowy słoik kompotu czereśniowego
    10 biszkoptów języczków

Deser kaszkowo czereśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty przekroić na pól i ułożyć naokoło średniej tortownicy.
  • 2. Mleko zagotować z margaryną i cukrem oraz cukrem waniliowym.
    Gdy mleko się gotuje wsypać kaszę mannę energicznie mieszając aby nie powstały grudki.
    Gotować chwilę aż masa zgęstnieje.
  • 3. Gorącą masę wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm, biszkopty mają tworzyć ściankę.
    Masę schłodzić.
  • 4. Czereśnie z kompotu wydrylować a sok ( u mnie było 1,5 szklanki ) zagotować.
    Do gorącego soku wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Na wystudzoną masę wyłożyć czereśnie, następnie polać tężejącą galaretką.
    Deser wstawić do lodówki aby galaretka dobrze się ścięła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy