Deser jaglano-ryżowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sycąca i pełnowartościowa słodkość na drugie śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
    1 woreczek kaszy jaglanej
    1l mleka 3,2%
    1/4szkl rodzynek
    1/4szkl żurawiny suszonej
    1/3 szkl jabłek prażonych
    4 łyżki cukru, cynamon, szczypta soli

Deser jaglano-ryżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy ryż oraz kaszę na mleku ze szczyptą soli, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Studzimy. Namaczamy przez 20min rodzynki i żurawinę w mleku. Odcedzamy. Dodajemy do ryżu i kaszy wraz z prażonym jabłkiem, cukrem i szczyptą cynamonu. Podajemy na ciepło ze szklanką kakao.

Porady

Aby kasza jaglana straciła goryczkę należy opłukać ją zimną a potem gorącą wodą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy