Czerwone spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ma być ugotowany al dente. W tym czasie cukinię obieramy ze skórki, przekrajamy na pół, wydrążamy część z pestkami i kroimy w 2-3 cm półplasterki. Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Na nią kładziemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy go aż odda cały swój aromat do oliwy i wyrzucamy. Na tak zaromatyzowany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojoną w plasterki cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy cukinię , zakrywamy patelnię/rondel pokrywką i czekamy aż cukinia puści sok i zmięknie.Tedy zdejmujemy pokrywkę i wrzucamy pomidory i gotujemy do momentu aż cała niepotrzebna woda wyparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
Komentarze