Czerwone spaghetti

0 (0 ocen)

Mój autorski przepis na sos do spaghetti. Nazwa pochodzi od składników, gdyż prawie wszystkie są czerwone:)

Składniki:

  • - 250 g makaronu pełnoziarnistego do spaghetti
    - 2 puszki pomidorów
    - 2 czerwone cebule
    - 1 czerwona papryka
    - 1 cukinia ( mniej więcej kg)
    - 3 ząbki czosnku
    - ulubione zioła (np. bazylia, oregano, lubczyk, )
    - sól,pieprz

Czerwone spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ma być ugotowany al dente. W tym czasie cukinię obieramy ze skórki, przekrajamy na pół, wydrążamy część z pestkami i kroimy w 2-3 cm półplasterki. Na patelni lub w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę. Na nią kładziemy pokrojony w plasterki czosnek i smażymy go aż odda cały swój aromat do oliwy i wyrzucamy. Na tak zaromatyzowany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojoną w plasterki cebulę i chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy cukinię , zakrywamy patelnię/rondel pokrywką i czekamy aż cukinia puści sok i zmięknie.Tedy zdejmujemy pokrywkę i wrzucamy pomidory i gotujemy do momentu aż cała niepotrzebna woda wyparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy