Od czasu do czasu lubię wymyślić jakąś potrawę i przyrządzić ją mojej rodzinie. Gdy im zasmakuje, robię ją częściej. Fasolka to moje popisowe danie. Jest smaczne i niezbyt pracochłonne.
Składniki:
● 50 dag kiełbasy śląskiej
● 25 dag boczku parzonego
● 2 cebule
● olej
● 3 puszki czerwonej fasoli
● 1,5 dużego słoika sosu bolońskiego
● pieprz, majeranek, bazylia
Czerwona fasola z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i kiełbasę kroimy
w kostkę, cebulę obieramy
i siekamy. Boczek i kiełbasę wkładamy do dużego garnka
i lekko podsmażamy. Gdy się
zrumienią, dodajemy cebulę.
Dusimy, aż cebula zmięknie.
2.Do garnka wlewamy czerwoną
fasolę z zalewą oraz odrobinę
wody. Dodajemy sos boloński
i mieszamy. Gotujemy, aż
boczek i kiełbasa będą miękkie.
Jeśli danie jest za gęste, wlewamy
trochę wody. Całość doprawiamy
do smaku pieprzem,
bazylią i majerankiem.
Komentarze