Czerwona fasola z sosem bolońskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od czasu do czasu lubię wymyślić jakąś potrawę i przyrządzić ją mojej rodzinie. Gdy im zasmakuje, robię ją częściej. Fasolka to moje popisowe danie. Jest smaczne i niezbyt pracochłonne.

Składniki:

  • ● 50 dag kiełbasy śląskiej
    ● 25 dag boczku parzonego
    ● 2 cebule
    ● olej
    ● 3 puszki czerwonej fasoli
    ● 1,5 dużego słoika sosu bolońskiego
    ● pieprz, majeranek, bazylia

Czerwona fasola z sosem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i kiełbasę kroimy
    w kostkę, cebulę obieramy
    i siekamy. Boczek i kiełbasę wkładamy do dużego garnka
    i lekko podsmażamy. Gdy się
    zrumienią, dodajemy cebulę.
    Dusimy, aż cebula zmięknie.
  • 2. Do garnka wlewamy czerwoną
    fasolę z zalewą oraz odrobinę
    wody. Dodajemy sos boloński
    i mieszamy. Gotujemy, aż
    boczek i kiełbasa będą miękkie.
    Jeśli danie jest za gęste, wlewamy
    trochę wody. Całość doprawiamy
    do smaku pieprzem,
    bazylią i majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy