Czekoladowy mus

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Każdy, kto spróbuje, nie może uwierzyć, że samemu można zrobić taki deser.

Składniki:

  • ● po 2 tabliczki gorzkiej i mlecznej czekolady
    ● 5 jajek
    ● cukier puder
    ● 1/2 l śmietany kremówki
    ● 6 łyżeczek żelatyny

Czekoladowy mus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekolady roztapiamy. Żółtka ucieramy z 1/3 szkl. cukru pudru. Dodajemy 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody i miksując, po jednej łyżce czekolady. Śmietanę ubijamy z 1/2 szkl. cukru.
  • 2. Masę mieszamy z 1/3 ubitej śmietany i ubitymi białkami. Wkładamy do wąskiej blachy (dł. 20 cm).
  • 3. Do reszty śmietany dodajemy pozostałą rozpuszczoną żelatynę, wykładamy na masę czekoladową. Schładzamy. Kroimy w kostkę.

Notka redakcyjna

PP_01-2014

Komentarze

Podobne przepisy