Czekoladowiec z bananami i śmietaną

0 (0 ocen)

Szybkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, masą czekoladową, słodką śmietanką i bananami. Bardzo prosta i słodka improwizacja do popołudniowej kawy!

Składniki:

  • Foremka 24x30 cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    Masa śmietanowa:
    330 ml śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    1 opakowanie fixu do śmietany
    1,5 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    400 g masy krówkowej o smaku czekoladowym
    1 galaretka cytrynowa
    500 ml wrzątku
    2 banany
    Ok. 15 okrągłych biszkoptów

Czekoladowiec z bananami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy przez sitko. Stopniowo wsypujemy do masy. Mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Mase przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut (do tzw. ,,suchego patyczka”).
    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy do połączenia składników. Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
    Złożenie ciasta:
    W blaszce układamy wystudzony biszkopt. Smarujemy go masą krówkową o smaku czekoladowym. Następnie wykładamy połowę śmietany, wciskamy okrągłe biszkopciki i przykrywamy je resztą śmietany. Wierzch wykładamy pokrojonymi w plasterki bananami. Całość zalewamy galaretką. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy