Czekoladowe kokardki z bakaliami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Makaron domowej roboty jest obłędny. W wersji czekoladowej na pewno zachęci nie jednego niejadka.

  • 30 min

Składniki:

  • 140 g mąki
    60 g kakao
    2 jajka
    ok 6 łyżekciepłej wody
    3 łyżki rodzynek
    2 łyżki orzechów włoskich
    2 łyżki niesolonych pistacji
    4 łyżki miodu
    3 łyżki słodkiego czerwonego wina

Czekoladowe kokardki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowe kokardki z bakaliami 1. Mąkę mieszamy z kakao i przesiewamy do miski. Dodajemy jajko i wodę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Owijamy folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Czekoladowe kokardki z bakaliami 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na dość cienki placek i wycinamy kwadraciki o wymiarach ok 3 na 3 cm.
  • Czekoladowe kokardki z bakaliami 3. Każdy kwadracik ściskamy po środku składając w harmonijkę.Kokardki odkładamy na oprószony mąką blat.
  • Czekoladowe kokardki z bakaliami 4. Wrzucamy na osoloną, gotującą się wodę i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. Na patelni karmelizujemy miód, dodajemy bakalie i podlewamy winem. Odparowujemy na dużym ogniu. Polewamy bakaliami z miodem gotowy makaron i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy