Szybkie w wykonaniu, wilgotne i aromatyczne ciasto pełne bakalii. Jest to z pewnością jesienne ciasto które polecam dla niespodziewanych gości lub jako deser do kawy w gronie najbliższych.
Czekoladowe ciasto z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z mlekiem i przestudzic.
2.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć w raz z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i kolejno dodawac olej mąkę przesianą z proszkiem, budyń, czekoladę i rum.
3.Jabłka obrać i zetrzeć na tarku o grubych oczkach, orzechy posiekać, daktyle pokroić na mniejsze części. Bakalie i jabłka oprószyć mąką, dodać do ciasta.
4.Ubić pianę z białek i dodawać do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć na formę wyłożona papierem i wysmarowaną tłuszczem. Pieczenie: ok 50 minut w temp. 170 stopni, do suchego patyczka.
5.Polewa:
Do garnka dać wodę i cukier puder, zagotować mieszając aby cukier się rozpuścił. Zestawić z ognia i dodać masło, rozmieszac, następnie dodać kakao i energicznie mieszać trzepaczką aby nie pozostały grudki. Ciepła polewę wyłożyć na ciasto, posypać posiekanymi orzechami.
Komentarze