Czekoladowa rzeka

0 (0 ocen)

  • 20 min

Świetny pomysł na romantyczny wieczór. Czekoladowa babeczka, z płynną czekoladą, podawana na ciepło.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na 2-3 porcje:
    - 60g masła
    - 70g gorzkiej czekolady
    - 1-2 jajka
    - 60g cukru
    - 1 łyżka mąki

Czekoladowa rzeka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztopić w rondelku masło z czekoladą. Odstawić by przestygło
  • 2. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, wystudzoną masę czekoladową i mąkę. Wymieszać.
  • 3. Foremki wysmarować masłem. Masę wlać do foremek.
  • 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200stopni. Piec ok. 15 minut. Delikatnie odwrócić foremki na talerz i wyjąć babeczki. Należy uważać, ponieważ są bardzo delikatne. Udekorować cukrem pudrem. Można podawać z lodami i owocami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy