Cytrynowo-ziołowy kurczak

0 (0 ocen)

Wspaniała uczta dla mięsożerców:)

Składniki:

  • 1,5 kilogramowy kurczak bez podrobów
    Marynata:
    1 duża cytryna
    1 łyżka suszonego lubczyku (czubata)
    1 czubata łyżka suszonego majeranku
    1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka
    1 łyżka papryki słodkiej w proszku
    1 łyżeczka soli
    3,5 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżka sosu teriayki

Cytrynowo-ziołowy kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. Kurczaka porządnie umyć i następnie osuszyć dokładnie. W środku też. Cytrynę umyć, osuszyć. Zetrzeć skórkę. Wycisnąć cały sok. Sok przelać do miski. Dodać suszone zioła oraz przyprawę do kurczaka oraz paprykę,a także sól. Wymieszać. Dodać olej oraz sos teriayki i dokładnie wymieszać aby kwas i tłuszcz dobrze się połączyły. Startą skórkę włożyć do środka kurczaka oraz delikatnie go posolić. Marynatą wetrzeć w ca lego kurczaka i przełożyć go do płaskiego naczynia i polać resztą marynaty. Przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki na 20 godzin.
  • kurczaka przygotowany do pieczenia 2. Kolejnego dnia włączyć piekarnik na 200 st. Na blachę od piekarnika położyć naczynie żaroodporne i wstawić je na 20 minut do piekarnika. Po tym czasie naczynie wyjąć wylać na niego nadmiar marynaty spod kurczaka i położyć kurczaka piersiami do góry. Piec około 60 minut. Po mniej więcej 30 minutach wlać pół szklanki wody i przykryć folią aluminiową matową stroną do góry. Wyjąć z piekarnika i dać mięsu odpocząć 5 minut,następnie mięso poporcjować i podawać. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy