Ziołowy kurczak z grilla

4.5 (193 ocen)

  • Łatwy

Ta oto mieszanka ziół nie tylko podkreśli walory kurczaka ale również nada mu wyrafinowanego, niezapomnianego smaku i aromatu.

  • Łatwy

Składniki:

  • - udka z kurczaka: 1 kilogram
    - czosnek: 4 ząbki
    - tymianek suszony: 1 łyżeczka
    - bazylia suszona: 1 łyżeczka
    - pietruszka suszona: 1 łyżeczka
    - oregano suszone: 1 łyżeczka
    - kurkuma: 1 łyżka
    - pieprz cayenne: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - jogurt grecki: 4 łyżki
    - sok z limonki: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Grill

Ziołowy kurczak z grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czosnkowo-ziołowy kurczak z grilla 1. Kurczaka obieramy ze skóry (opcja mniej kaloryczna), myjemy, nakłuwamy ostrym nożem. W małej misce łączymy za sobą przyprawy (tymianek, bazylia, kurkuma, oregano, pietruszka, cayenne), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Zalewamy jogurtem, olejem i sokiem z limonki.
  • Ziołowo-czosnkowy kurczak 2. Tak przygotowaną mieszanką smarujemy dokładnie kurczaka, odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu kładziemy kurczaka na grilla, pieczemy na tacce około 25 minut, przekładając co jakiś czas. Na ostatnie kilka minut możemy położyć kurczaka bezpośrednio na ruszt aby mięso się przypiekło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Kurczak Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować