Cytrynowiec ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Białka ubić na sztywna piane dodać cukier oraz żółtka następnie przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 23x32 wyłożona papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175st. Pieczemy ok 20min. Biszkopt upieczony przekroić na dwa blaty.
Masa cytrynowa:
Do rondelka dajemy 1 szklankę wody z dwoma łyżkami masła i zagotowujemy.
W pozostałej szklance wody wymieszać pozostałe składniki tj. jajka/ cukier puder/mąka ziemniaczana sok z cytryny i otarta skórka cytryny.
Wymieszane składniki wlewamy do gotującej się wody z masłem i robimy budyń.
Ciepłą masę cytrynową przełożyć blaty biszkopta po górze również troszkę masy rozsmarować i udekorować według własnych upodobań możemy użyć cukier puder/ płatki migdałów/kokos.
Porady
Do biszkoptu dodałam troszkę barwnika spożywczego kolor zielony:)
Komentarze