CYTRYNOWIEC EKSPRESOWY

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto które robi się ekspresowe jest lekkie i orzeźwiające. Wspaniale komponuje się z popołudniową kawką czy herbatką. Idealne na każdą okazję!

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka ( duże)
    20 dkg. Cukru
    10 dkg mąki tortowej
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa cytrynowa:
    2 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    2 szklanki zimnej wody
    2 łyżki (czubate) mąki ziemniaczanej
    2 łyżki masła
    Sok z dwóch wyciśniętych cytryn
    Otarta skórka z 1 cytryny
    Dodatkowo do udekorowania ciasta:
    Według własnych upodobań : możemy użyć cukier puder/ płatki migdałów/kokos.

Cytrynowiec ekspresowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CYTRYNOWIEC EKSPRESOWY 1. Biszkopt :
    Białka ubić na sztywna piane dodać cukier oraz żółtka następnie przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 23x32 wyłożona papierem do pieczenia wkładamy do nagrzanego piekarnika 175st. Pieczemy ok 20min. Biszkopt upieczony przekroić na dwa blaty.
    Masa cytrynowa:
    Do rondelka dajemy 1 szklankę wody z dwoma łyżkami masła i zagotowujemy.
    W pozostałej szklance wody wymieszać pozostałe składniki tj. jajka/ cukier puder/mąka ziemniaczana sok z cytryny i otarta skórka cytryny.
    Wymieszane składniki wlewamy do gotującej się wody z masłem i robimy budyń.
    Ciepłą masę cytrynową przełożyć blaty biszkopta po górze również troszkę masy rozsmarować i udekorować według własnych upodobań możemy użyć cukier puder/ płatki migdałów/kokos.

Porady

Do biszkoptu dodałam troszkę barwnika spożywczego kolor zielony:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy