Cytrynowiec

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Orzeźwiające ciacho na gorące dni

  • Łatwy

Składniki:

  • - Biszkopt jasny z 4 jaj: 1 sztuka
    - herbatniki: 3 opakowania
    - galaretka cytrynowa: 2 opakowania
    MASA CYTRYNOWA:
    - budyń śmietankowy lub waniliowy: 2 opakowania
    - galaretka cytrynowa w proszku: 1 opakowanie
    - woda: 0.5 litra
    - margaryna: 1 opakowanie
    - cukier puder: 3 łyżki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    MASA śMIETANOWA:
    - śmietana 18%: 0.5 litra
    - cukier puder: 3 łyżki
    - Śmietan-fix: 2 opakowania
    NASąCZENIE:
    - woda: 1 szklanka
    - sok z cytryny: 1 sztuka

Cytrynowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt nasączamy (zostawiamy trochę soku z wodą do nasączenia herbatników).
  • 2. MASA cytrynowa: Budynie gotujemy na wodzie. Dodajemy sypką galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy.
    Rozkręcamy margarynę z cukrem i zaczynamy dodawać po 1 łyżce budyniu cały czas ucierając. Na koniec dodajemy sok z cytryny i dokładnie miksujemy.
    Masę wykladamy na nasączony biszkopt.
  • 3. MASA śmietanowa: Ubijamy śmietanę z cukrem. Pod koniec ubijania wlewamy wystudzoną, już prawie tężejącą żelatynę i dokładnie miksujemy.
    Masę wykładamy na poprzednią masę. Bardzo dokładnie rozprowadzamy, przy brzegach także. To bardzo ważne żeby nam nie "uciekła" potem galaretka.
  • 4. Układamy maczane w soku z cytryny i wody herbatniki jeden przy drugim.
    Wstawiamy do schłodzenia.
  • 5. Wierzch: Rozpuszczamy galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy. Lekko tężejącą wlewamy na ciasto.

    Pamiętajmy! Jeżeli nie jesteśmy pewni czy galaretka nie "ucieknie" nam podczas wlewania to wylewamy najpierw cienką warstwę i wstawiamy do zastygnięcia. Potem wylewamy całość. Nie wlewajmy wszystkiego bardzo szybko, bo ciężar galaretki może zrobić nam dziurę w śmietanie i herbatnikach.

Komentarze

Podobne przepisy