Cynamonowe ślimaki

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Koleżanka Anka podzieliła się ze mną takim oto przepisem...zakręconym jak ślimaki:)

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5szkl mąki pszennej
    130ml mleka
    1/2paczki drożdży
    1 jajo+1żółtko
    80g margaryny
    szczypta soli

    Nadzienie:
    50g margaryny
    1/4szkl cukru pudru
    1 łyżeczka cynamonu

Cynamonowe ślimaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać. Dodać drożdże, sól, cukier. Odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić. Mąka wymieszać z zaczynem drożdżowym, jakiem i żółtkiem. Ciasto zagnieść i umieścić w lodówce na 3h.
    Ciasto rozwałkować o wymiarach 30x60cm. Posmarować roztopioną margaryną i posypać cukrem pudrem i cynamonem. Zwinąć. Ciasto ma mieć kształt wałeczka;) Kroić kawałki pod skosem \ / a po środku docisnąć patyczkiem(może być ołówek). Piec 190C ok 20-30 min. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy