Przypomnienie lata w środku zimy :) juz nie moge się doczekać na świeże owoce :) a tymczasem z mrożonych (takich jakie mamy ) tu akurat z borówką i malinami.
Ciasto z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
, ubijać. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej
, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja miałam mniejszą formę, więc ciasto wyszło wyższe). Na wierzch wysypać owoce
Nagrzewamy piekarnik do 170ºC, przez około 45 - 60 minut (lub nawet dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Komentarze