Ciasto z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dwóch miseczkach przygotowujemy osobno galaretki i zostawiamy je do wystygnięcia. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i miksujemy na mus (można dodać troszkę cukru do smaku jeśli ktoś lubi słodsze). Gdy galaretki wystygną, jedną z nich łączymy z musem truskawkowym i wstawiamy do lodówki by masa zaczęła tężeć. Należy pilnować masy, by się zbyt nie zsiadła.
2.W wysokiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy do nich cukier i nadal ubijamy. Po chwili dodajemy żółtka, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
3.Piekarnik rozgrzewamy do ok. 170 stopni (z termoobiegiem ok. 160 stopni). Średnią formę wykładamy papierem do pieczenia i następnie wlewamy ciasto. Pieczemy ok. 20 minut, aż do suchego patyczka.
4.Na wystudzony biszkopt wylewamy tężejący mus truskawkowy, a następnie całość wkładamy do lodówki. Drugą galaretkę także, by się lekko zsiadła. Gdy galaretka będzie gotowa,wylewamy ją na ciasto tworząc nieregularne kształty. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny i gotowe.
Porady
Można także bawić się smakami galaretek, by nadać ciastu wyjątkowy smak. Ponad to trzeba uważać by galaretka i masa miały odpowiednią konsystencję.
Komentarze