Ciasto z musem truskawkowym

4.5 (184 ocen)

Pyszne i lekkie ciasto

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 2 opakowania cukru waniliowego
    - 500 ml mleka
    - 2 opakowania budyniu waniliowego
    - 250 g masła
    -800 gram truskawek
    - 2 galaretki truskawkowe
    - 100 g białej czekolady lub mlecznej
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno,dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto piec 1 180 st 30 min.
    Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i ostudzić.
    Upieczony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 równe części. Dolny płat włożyć z powrotem do formy.
    Masło ucierać, dodając porcjami budyń i rozsmarować na dolnym płacie biszkoptu i przykryć drugim blatem.
    Truskawki umyć, i zmiksować blenderem na mus którego trzeba podgrzać ale nie gotować! i wsypać galaretki, dobrze wymieszać, ostudzić i dać do lodówki do stężenia.
    Tężejący mus rozprowadzamy na wierzchu ciasta, odstawić do zastygnięcia.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować ciasto

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować