Ciasto z jabłkami,kardamonem i migdałami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początku tortownicę o wymiarze 22 cm,wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Następnie masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę, następnie zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy po jednym jajku (uważając by masa się nie zważyła dlatego należy robić to powoli). Dodajemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy jogurt i kardamon- całość ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Umyte jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki - pamiętając o usunięciu gniazd nasiennych. Jabłka nacinamy i układamy na cieście. Ciasto posypujemy cynamonem, delikatnie cukrem brązowym i migdałami.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut.
Komentarze