Jabłecznik z gruszką,kardamonem i migdałami

  • wyświetlono: 226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepis na idealny jabłecznik długo modyfikowałam, żeby dogodzić smakowo całej rodzinie :)To połączenie mojego ulubionego jabłecznika z czasów dzieciństwa oraz ulubionych smaków moich dzieci. Jest delikatny, pełen naturalnych aromatów i zadziwiająco szybko znika z brytfanki:)) Polecam.

agga
  • 45min

Składniki

Ciasto:
- 5jajek ( same żółtka)
-500 g mąki
- 200 g margaryny
-1/2 szklanki cukru
- szczypta soli
- 2łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
- 5-6dużych jabłek
- 1-2 gruszki
- cukier i cukier waniliowy do smaku
-cynamon i kardamon
- rodzynki

Beza:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń koniecznie śmietankowy

Dodatkowo płatki migdałowe i 3-4 łyżki gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania przepisu:

Jabłecznik z gruszką,kardamonem i migdałami

  • 1. 1. Żółtka ubić z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po łyżce miękkiej margaryny i wolno miksować. Po uzyskaniu jednolitej masy dodawać po łyżce mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4 oraz włożyć do lodówki na ok 30 min.
    2. W tym czasie jabłka i gruszki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Gruszki w nieco większą kostkę. Wszystko poddusić na wolnym ogniu przez ok. 15min -podlewając nieco wodą. Dodać cukier waniliowy i cukier według upodobać ( ja wolę nieco kwaśniejsze nadzienie :) ). Pod koniec cynamon , ok. 1/2 małej łyżeczki kardamonu- podkręca smak oraz rodzynki. Odstawiamy do przestygnięcia.
    3. Blachę wykładamy pergaminem i rozkładamy na nią3/4ciasta.Ciasto posypujemy gorzkim kakao oraz wykładamy masę jabłkowo gruszkową. Wszystko posypujemy jeszcze cynamonem
    4.Ubijamy pianę z 5 białek. Jak już będzie sztywna dodajemy cukier i ponownie ubijamy. Pod koniec dodajemy budyń śmietankowy.
    5.Pianę wykładamy na masę jabłkową i ucieramy na nią resztę ciasta. Na wierzch posypujemy obficie płatkami migdałowymi.
    6. Pieczemy ok. 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

    Pychaaa :)
    Smacznego

Porady

Jabłecznik możemy podawać z lodami i bitą śmietaną, Zaskoczy was wtedy jeszcze bardziej:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieJabłecznik na każda okazję

Komentarze

Podobne przepisy

Racuchy z jabłkami, kokosem i kardamonem.

Dodane przez: zielony liść

Racuchy z jabłkami, kokosem i kardamonem

Dodatek kardamonu i wiórków kokosowych...

jabłecznik

Dodane przez: agarybak76

Jabłecznik z kruszonką i bezą

Klasyczne, proste i bardzo smaczne...

Szarlotka z pianką i migdałami

Dodane przez: joanna30

Szarlotka z pianką i migdałami

Jadłam podobną u mojej siostry...

Szarlotka

Dodane przez: 2milutka

Szarlotka z rodzynkami i migdałami

Teraz zaczyna się taki czas kiedy...

image-26x1c5g

Dodane przez: izaa_a

placuszki z jabłkami i kardamonem...

...takie placuszki robię dość często...

Sernik z miodem, wanilią, cynamonem i kardamonem

Dodane przez: emiliana

Sernik z miodem, wanilią, cynamonem i kardamonem

Uwielbiam piec serniki, dlatego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE