Ciasto "styropian"

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jest podobny do sernika oraz łatwy w przygotowaniu.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruszonka:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka masła
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 zółtek
    Masa:
    1 kg jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 białek
    200 g wiórków kokosowych
    1 budyń śmietankowy

Ciasto "styropian" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wymienionych wyżej składników zrobić kruszonkę - wysiekać mąkę z proszkiem, cukrem i masłem, następnie zrobić kopczyk i wybić 5 żółtek, wyrabiać tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Kruszonkę podzielić na dwie części.
  • 2. Do jogurtu dodać cukier i proszek do pieczenia oraz budyń. Wymieszać. Delikatnie dodać wiórki kokosowe. Połączyć z pianą ubitą z białek i szczypty soli. Połowę ciasta kruszonki rozłożyć na dnie foremki (22x34 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą). Nałożyć masę, następnie resztą kruszonki. Piec na złoty kolor w temp. 160 st. C przez 1 godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy