Ciasto rabarbarowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Latem piekę ciasta z owocami. Nie lubię, gdy są bardzo słodkie, a to ma orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak.

Składniki:

  • ● 30 dag mąki
    ● 15 dag margaryny
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 2 żółtka
    ● łyżka kwaśnej śmietany
    ● 40 dag rabarbaru
    ● 4 łyżki cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżki bułki tartej
    ● 3 białka

Ciasto rabarbarowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z margaryną siekamy nożem. Dodajemy cukier
    puder, żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy. Ciasto
    wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy,
    wykładamy dno tortownicy o śr. 24 cm, wokół formujemy
    2-3-cm brzeg (skrawki ciasta odkładamy). Pieczemy
    ok. 10 minut w 180 °C. Posypujemy łyżką bułki tartej.
  • 2. Rabarbar myjemy, obieramy, rozgotowujemy w małej
    ilości wody. Mieszamy z 1/2 cukru i wykładamy na ciasto.
    Oprószamy resztą bułki.
    Ze skrawków formujemy
    cienkie wałki i układamy
    kratkę na rabarbarze.
    Pieczemy 30 minut. Białka
    ubijamy z pozostałymi
    cukrami, wykładamy na
    wierzch ciasta. Suszymy
    w gorącym, ale wyłączonym
    piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_07-2010

Komentarze

Podobne przepisy