Ciasto porzeczkowe

0 (0 ocen)

Szybki sposób na słodki podwieczorek

Składniki:

  • olej -0,5 szkl
    mąka -1,5 szkl
    jajka -4 szt
    cukier brązowy - 0,5 szkl
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    jajka - 4 szt
    porzeczka czarna - 300 g
    cukier puder

Ciasto porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto porzeczkowe 1. Jajka wybić do miski, ubić mikserem.
  • Ciasto porzeczkowe 2. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę.
  • 3. Do ubitej masy wlewać cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować.
  • Ciasto porzeczkowe 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać.
  • Ciasto porzeczkowe 5. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać.
  • Ciasto porzeczkowe 6. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop.
  • Ciasto porzeczkowe 7. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Porady

Składniki tego ciasta, są na tortownicę o wymiarach 22 cm. Ja nie miałam takiej tortownicy, więc zrobiłam w dużo większej

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy